Wereldwijde verkoop zonnepanelen stijgt naar recordniveau van 114,5 gigawattpiek

Wereldwijde verkoop zonnepanelen stijgt naar recordniveau van 114,5 gigawattpiek

Onderzoekers van Wood Mackenzie voorspellen dat de wereldwijde verkoop van zonnepanelen dit kalenderjaar naar een recordhoogte van 114,5 gigawattpiek stijgen. Tenders leveren de grootste bijdrage aan de groei.

In het rapport ‘Global solar PV market outlook update: Q2 2019’ melden de onderzoekers dat de afzetmarkt in 2020 zelfs groeit naar een niveau van 125 gigawattpiek.

China leidt de dans
China is wereldwijd ook dit kalenderjaar nog de grootste afzetmarkt volgens Wood Mackenzie, waarbij het recordjaar 2017 – toen er 53 gigawattpiek in China werd geïnstalleerd – niet in zicht is. Dit jaar zal China 30 tot 40 gigawattpiek zonnepanelen verwelkomen.

Waren er in 2018 wereldwijd 7 landen die tussen de 1 en 5 gigawattpiek aan zonnepanelen installeerden – waaronder Nederland – zullen dit er in 2022 maar liefst 19 zijn. Onder meer Saoedi-Arabië,  Taiwan en Frankrijk zijn daarbij de nieuwkomers.

Tenders (red. waaronder ook de Nederlandse SDE+-regeling) zullen volgens de onderzoekers de belangrijkste drijfveer van de wereldwijde groei blijven. Werd afgelopen kalenderjaar zo’n 81 gigawattpiek via tenders gerealiseerd, in 2019 zal dit volume groeien naar 90 gigawattpiek.

Het juiste moment is aangebroken voor de aanschaf van zonnepanelen. Met de huidige salderingsregeling gaat u fors minder betalen aan uw energieleverancier en gaat u op korte termijn verdienen met de opwek van uw eigen energie.

Benieuwd naar wat uw dak op kan leveren? Neem kosteloos en vrijblijvend contact op met onze erkende adviseurs en laat u voorrekenen wat een installatie u jaarlijks oplevert.

©️ Solar magazine door Marco de Jonge Baas