Slimme meter?

Bij het aanschaffen van zonnepanelen, kun je in de meeste gevallen van jouw netbeheerder gratis een slimme meter ontvangen. Zodra wij je zonnesysteem hebben aangemeld, krijg je van jouw netbeheerder bericht over het kosteloos ontvangen en plaatsen van een slimme meter.

Inzicht in jouw opbrengst en verbruik

Met een slimme meter kun je naast de gegevens van jouw  omvormer over de opbrengst van jouw zonnepanelen, ook zien wat je aan stroom en gas verbruikt. Met een slimme meter kun je daarnaast ook gemakkelijk inzien wat je  teruglevert aan het net  of welk deel van jouw stroom je nog inkoopt. Bovendien hoef je niet meer elk jaar je gegevens door te geven. Deze worden namelijk direct door jouw netbeheerder uitgelezen. 

Waarom is het vermogen van mijn omvormer kleiner dan het piekvermogen van de panelen?

In Nederland wordt het aangeraden om een omvormer te kiezen waarvan het vermogen iets kleiner is dan het piekvermogen van de aangesloten zonnepanelen, omdat de zonnepanelen zelden of nooit hun piekvermogen halen en omdat een kleinere omvormer een beter rendement heeft. Op sommige momenten zou het kunnen dat de omvormer zijn maximum bereikt, maar dit zal niet heel vaak voorkomen.