Omvormer dimensioneren

Het kiezen van de juiste omvormer bij het totale piekvermogen van de zonnepanelen is erg belangrijk. De installateur kan een omvormer over- of onder dimensioneren. Dit heeft invloed op de te behalen efficiëntie van de omvormer en uiteindelijk dus het rendement van de zonnepanelen installatie. In Nederland is onder dimensioneren het meest vanzelfsprekend. Simpel gezegd betekent dit dat de omvormer minder vermogen heeft dan de zonnepanelen. Over het algemeen behaalt met de meeste opbrengst als de vermogensverhouding van de omvormer en dezonnepanelen tussen de 85% en de 110% ligt. Binnen deze grenzen bent u verzekerd van de maximale opbrengst en levensduur van de omvormer.

Over dimensioneren

Bij over dimensioneren heeft de omvormer een (veel) hoger maximaal ingangsvermogen dan dat de zonnepanelen gezamenlijk maximaal opbrengen. Dit is in Nederland vaak niet aan te bevelen, omdat de zon instraling vrij laag is. Op de meeste dagen zal de omvormer dan moeilijker haar optimale MPP bereiken. Dit zorgt uiteindelijk voor een lagere efficiëntie en een lagere opbrengst.

Voor de (noord) westelijke kuststrook in Nederland, geldt deze opmerking in mindere mate, omdat hier de zonne-instraling 10%-20% hoger ligt dan in de rest van Nederland. De wolken waaien hier vaker over en dit zorgt ervoor dat er relatief veel heldere dagen zijn met veel zonne-instraling. Ook waait het meer, wat gunstig is voor de koeling van zonnepanelen en daarmee de opbrengst. Een iets zwaardere omvormer kan deze hogere vermogensinput van de zonnepanelen beter verwerken, wat weer een hogere opbrengst tot gevolg heeft.

Onder dimensioneren

Voor de middelste en oostelijke helft van Nederland geldt dat onder dimensioneren van de omvormer een hogere opbrengst tot gevolg kan hebben. Onder dimensioneren betekent dat de omvormer een lager maximaal ingangsvermogen heeft dan dat wat de zonnepanelen gezamenlijk maximaal opbrengen. Tijdens de vele slechtere dagen, zal de omvormer sneller opstarten en komt de omvormer sneller in haar optimale MPP-bereik. De standaard pakketten houden hier in zoverre rekening mee, dat de omvormers in de meeste gevallen zijn onder gedimensioneerd.

Het totale piekvermogen ligt in dit geval dus hoger dan wat de omvormer daadwerkelijk aankan. Op hele goede dagen zal de omvormer dus terugschakelen. Het vermogen wordt dan afgetopt. Dit kost op deze dagen opbrengst, maar dat maken de slechtere dagen waarbij de omvormer eerder opstart ruimschoots goed. Ook is een lichtere omvormer in de aanschafprijs voordeliger dan een zwaardere omvormer. 

4 redenen voor onder dimensionering 

  1. Door het weer en de zon-instraling in Nederland halen zonnepanelen zelden hun maximale vermogen. Zelfs op een mooie zomerse dag halen zonnepanelen in Nederland vaak maar 80-85% van hun maximale vermogen. Het heeft dus geen zin om alleen voor de beste maanden in het jaar een grotere omvormer aan te schaffen.
  2. De omvormer heeft een bepaalde effectiviteit. Hiervoor is het belangrijk dat een omvormer snel in het hogere rendement komt. Met een kleinere omvormer gebeurt dit sneller.
  3. Zodra het licht wordt, bepaalt de omvormer hoe de instraling is en of er energie opgewekt kan worden. Hierbij is de opstartspanning belangrijk. Kleinere omvormers hebben over het algemeen een lagere opstartspanning en starten dus sneller op.
  4. Een kleinere omvormer is gunstiger in de aanschafprijs. Daarnaast is de opbrengst met een kleinere omvormer over het jaar gezien hoger, dus weegt de investering van een grotere omvormer hier vaak niet tegenop.